ÇOCUKLAR GELECEĞE GÖNDERDİĞİMİZ VE ASLA GÖREMEYECEĞİMİZ MESAJLARDIR.(ANONYMOUS)
10 Mayıs 2011 Salı
9 Mayıs 2011 Pazartesi
MÜZİK VE RİTM SEMİNERİ 21 MAYIS
21 Mayıs KOCAELİ ÖNCE OKUL ÖNCESİ Müzik ve Ritim SEMİNERİ
ANA SPONSOR: MAVİ YUNUS OKUL ÖNCESİ YAYINLARISeminerimizde 3 farklı konuda sunum yapılacaktır. Seminer sonunda her konu ile ilgili olarak 3 adet katılım belgesi verilecektir.
SEMİNER BİLGİLERİ
Yer: Süleyman Demirel Kültür Merkezi /KOCAELİ
Tarih: 21 Mayıs 2011 Cumartesi
Saat: 12:00- 16:00
Konuşmacı
Yard.Doç.Dr. Ercan MERTOĞLU (Marmara Üniversitesi)
Özgeçmişi alttadır.
Seminer Programı:
11:30 - 11:50 Açılış
11:50 - 13: 00 Yaş Gruplarına Göre Müzik Eğitimi (Uygulamalı)
13:00 – 13:20 Ara ve ikramlar
13:20 – 14:30 Okul Öncesi Dönem Müzik Öğretiminde Kazanımlar
14:30 – 14:50 Ara
14:50 – 16:00 Okul Öncesi Dönemde Ritmik Performans Çalışmaları ve Örnekler
16:00 – Katılım belgelerinin verilmesi ve kapanış
OKUL ÖNCESİ SEMİNERİ DUYURUSU
22 Mayıs İSTANBUL ÖNCE OKUL ÖNCESİ SEMİNERİ
ANA SPONSOR: MAVİ YUNUS OKUL ÖNCESİ YAYINLARI
Seminerimizde 3 farklı konuda sunum yapılacaktır. Seminer sonunda her konu ile ilgili olarak 3 adet katılım belgesi verilecektir.
SEMİNER BİLGİLERİ
Yer:İstanbul Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu (ATAKÖY/İSTANBUL)
Tarih: 22 Mayıs 2011 PAZAR
Saat: 11:00- 16:30
Konuşmacılar:
Prof.Dr. Çağlayan DİNÇER (Ankara Üniversitesi)
Yard.Doç.Dr. Ercan MERTOĞLU (Marmara Üniversitesi)
Yard.Doç.Dr. Nurcan GÖKÇAKAN (Mersin Üniversitesi)
Hepimize yararlı olacağına inandığım seminere gitmenizi öneririm.
ÇEVRE DOSTLARI EĞİTİCİ ÇİZGİ FİLM
ÇOCUKLARIN HOŞUNA GİDECEK EĞİTİCİ ÇİZGİ FİLM
8 Mayıs 2011 Pazar
EĞİTİME DESTEK PROJESİ
kaliteli bir eğitim için hepimiz destek vermeliyiz.
7 Mayıs 2011 Cumartesi
5 Mayıs 2011 Perşembe
9 Nisan 2011 Cumartesi
ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Davranış, bireyin gözlenebilen eylemleridir.Uyum ise bireyin sahip olduğu özeliklerinin kendi benliğiyle içinde bulunduğu çevre arasında dengeli bir ilişki kurabilmesi ve bu ilişkiyi sürdürebilmesi şeklinde tanımlanabilir.Çocuğun bir sınırdan sonra çevresiyle olan ilişkilerinin bozulması ise uyumsuz davranışları doğurur.
Kişilik,en uygun ortamlarda bile,birçok sorunlar çözülüp,engeller aşılarak geliştirilir.Çocuk gelişiminin doğal seyri içinde bir yandan yeni yetenekler ve beceriler kazanırken,bir yandan da pek çok sorunlarla karşılaşmaktadır.Çözümlediği her sorun,aştığı her yeni engel, çocuğun ruhsal gücünü artırmakta ve kendi kanatlarıyla uçmayı öğrenmektedir.Böylece ana-babanın koruyuculuğuna daha az gereksimin duyarak,bağımsız davranışa yönelmektedir.
Davranış bozuklukları çocuğun çeşitli ruhsal ve bedensel nedenlere bağlı,iç çatışmalarını davranışlarına aktarması sonucu ortaya çıkar. Hırçınlık, sinirlilik, saldırganlık, inatçılık, yalan, çalma, küfür gibi davranışlar davranış bozukluklarına girer. Çocuk, gelişim basamaklarında birtakım doğal zorluklarla karşılaşır. Bu zorluklar ana-babanın desteğiyle çözümlenecek düzeydedir.Fakat çocuk bu desteği bulamaz ya da ana-baba tutumu yanlış olursa, bunlara tepki olarak çocukta duygusal düzeyde bozukluklar görülebilir ve olağan sorunlar büyür. Bu olumsuz tepkilere uyum ve davranış bozuklukları diyebiliriz. Örneğin,2-3 yaşında çocuğa tuvalet eğitimi verilmezse, kendi başına yeme alışkanlığı kazandırılamazsa, bu sorunlar sonraki dönemlere aktarılır ve yeni dönem sorunlarıyla katlanarak büyür. Oyun çağında oyuna doymamış ya da arkadaşlık ilişkisi kuramamış bir çocuk, okul çağında, toplu oyunlara katılmaz, onlarla kaynaşarak çağını yaşamak yerine, bir önceki dönemin sorunlarıyla başa çıkmak zorunda kalır. Bu nedenle ana-babanın desteği, sevgisi, şefkati çocuk için çok önemlidir. Çocuğun kendine güvenli, sağlıklı bir kişilik geliştirilmesi için, güven veren, anlayışlı, sevgi dolu olumlu bir çevre gereklidir. Bu çevreyi bulamayan çocuk, kendine güvensiz olur, kimsenin kendini sevmediğini düşünerek, çevresindekilere kuşkuyla bakar, karmaşık duygu ve çelişkiler içinde bunalıma girer. Büyüklerin ilgisini çekmek için gereksiz davranışlar yapar. Sonuçta bir sınırdan sonra çocuğun çevreye olan uyumu bozulur. Bu tür uyum bozukluklarının başında sürekli sinirlilik, kavgacılık, hırçınlık, söz dinlememe, geçimsizlik vb. görülür. Çocuklarda ruhsal sorunlar dış etkenlerden de kaynaklanabilir. Örneğin, kaçırılan, araba kazası geçiren, cinsel saldırıya uğrayan bir çocuk, çeşitli korkular geliştirir ve örselenmesine bağlı olarak, ruhsal belirtiler ortaya çıkar. Bu tür dış örselenmelerde çocuğun tekrar ruhsal sağlığına kavuşmasında ana-baba tutumu çok önemlidir. Çünkü ana-baba tutumu sorunu düzeltici yönde de, çocuğun uyumsuzluğunu tamamen artırıcı yönde de olabilir. Yine diğer bir sorunda çocuğun yapısı veya geçirdiği hastalıklarla ilgilidir. Örneğin, beyin incinmesiyle doğan, sakatlığı veya herhangi bir süreğen hastalığı olan çocuklarda uyumsuzluk belirtileri gösterirler
.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN NURCAN AYIK YAZAR ARTVİN
6 Nisan 2011 Çarşamba
5 Nisan 2011 Salı
4 Nisan 2011 Pazartesi
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
Çocukların zihinsel ve kişilik gelişiminin %70i 0-6 yaş arasında tamamlanmaktadır.
Çocukların zihinsel ve kişilik gelişiminin %70’i 0-6 yaş arasında tamamlanmaktadır.Bu süre içeri kazanılan davranış biçimleri,tüm yaşam boyunca devam etmektedir.
Okulöncesi eğitim,tüm Avrupa ülkelerinde,hükümet programları ve yatırımların temel hedeflerini ve odak noktalarını oluşturmaktadır.Ülkemize bakıldığında ise bu konunun üzerinde yeterince durulmadığı ve önlemlerin yetersizliği dikkati çekmektedir.Rakam vermek gerekirse, okulöncesi eğitim oranı Avrupa ülkelerinde (örneğin,Fransa ve İsveç’te) %100’lere varmakta olup,ülkemizde ise ancak %15’tir. Siyasi otoriteler, okul çağı çocuklarımızın sayısal değerini verirken 15 milyon olarak belirtmektedirler.Oysa, eğitim yaşında 4,5milyon 3-6 yaş arası çocuk bulunmaktadır.Bu rakamın 20milyon olarak ifadesi sağlandığında ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi içerisinde okulöncesi çağı çocukları için ayrılan pay, okulöncesi çocuk nüfusu oranında arttırıldığında, okulöncesi eğitimin öneminin kavrandığı belli olacaktır.Avrupa Topluluğuna girme çabası içerisinde olduğumuz şu günlerde, çağdaşlığa giden yolun ancak çocukların eğitimi ile sağlanabileceği göz önünde tutulmalı,yatırım hedefleri saptanırken, çocukların eğitim gereksiniminin, doğumdan başlayarak karşılanması gereksinimi öncelikle ele alınmalıdır.Bu hedefe ulaşmak için bir an önce okulöncesi eğitimin önemine ilişkin kampanyalarla,kamuyu bilgilendirmek ve oluşan kamuoyu ile siyasi kararlar alınmasını sağlamak gerekmektedir.
3-6 yaş arası bilimsel olarak eğitim yaşıdır.Bu yaş gurubundaki tüm çocukların Anayasa’nın 42. Maddesinde belirtilen eğitim hakkından yararlanabilmeleri için okulöncesi eğitim kurumlarının yeterli sayıya çıkarılması konusunda çalışmalar hızlandırılmalı, özel yatırımcılar kredilendirilmeli ve desteklenmelidir.Yapılan araştırmalara göre, okulöncesi eğitim alan çocuklar ilkokulda okuma yazmayı, bu eğitimi almayan çocuklardan %100 daha hızlı öğrenmekte ve bu öğrenme hızı yaşam boyu sürmektedir.Öğrenmenin %80’i okuma yolu ile olduğundan , çocuğun kitapla erken yaşta tanışması onun öğrenme hızını çok etkilemektedir.Burada da okulöncesi eğitimde kitapların önemi açıkça görülmektedir.
0-6 yaş arasındaki çocuğun eğitiminde en önemli rol ana-babaya düşmektedir. Bu nedenle öncelikle ana-babanın bilinçlendirilmesi çalışmaları önem kazanmaktadır.Ülkemizde okulöncesi eğitim kurumlarının azlığı dikkate alındığında,okul öncesi eğitimi veren kitap,oyuncak ve benzeri materyalin önemi ve bunların kullanımı konusunda velilerin bilgilendirilmesinin zorunluluğu açıkça görülmektedir.
Toplum olarak, çok sevdiğimiz çocuklarımız ve geleceğimiz için en kalıcı yatırımın eğitim olduğu bilincine vardığımızda, tüm diğer sorunlarımızın kolayca çözümlendiğini göreceğiz.Bunun için 1-7 Eylül tarihleri “Okulöncesi Eğitim Günleri” olarak gelenekselleşecektir.
KAYNAK:www.okuloncesiegitim.org
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)